Petra

Petra, cunoscut si sub numele de “Orasul de Piatra”, se situeaza in cadrul Iordaniei, de-a lungul poalelor Muntelui Hor. Orasul este unic si anual atrage mii de turisti. Unicitatea orasului se afla in arhitectura, deoarece acesta in cea mai mare parte se afla in poala muntelui, construit si sapat in acesta. Majoritatea cladirilor care formeaza orasul se sprijina pe munti. Aici veti putea regasi cladiri si biserici, alaturi de case care dispun de o arhitectura veche si eleganta.

Unul dintre cele mai importante cladiri din cadrul orasului este Tezaurul, cunoscut sub denumirea de “Al Khazneh”. Acesta dispune de o inaltime totala de 42 de metrii. Tezaurul este renumita si in domeniul filmelor, deoarece acesta reprezinta locul unde a fost filmat ultima parte a celebrului film “Indiana Jones si ultima cruciada.” In antichitate orasul Petra era denumit Rekem si deseori poate fi regasit in documentele despre Marea Moarta. Orasul inflorea mereu, insa acesta in anul 363 a fost distrus aproape in totalitate de catre un cutremur, in urma caruia au ramas numai ruinele orasului.

Pentru ca orasul sa infloreasca din punctul de vedere al turismului, statul intre anii 1968 si 1985 au evacuat zona, astfel locuitorii in prezent locuiesc in orasele din jur si majoritatea dintre ei lucreaza in Petra ca si ghizi. Un alt factor care a contribuit la inflorirea orasului reprezinta faptul ca din anul 1985 orasul a devenit parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.

Orasul este un loc de pelerinaj important, deoarece se sustine ca in timpul Exodului Moise, alaturi de familia lui a trecut prin oras, si la iesirea din Petra acesta a lovit o stanca cu un toiag si apa a tasnit. Un alt factor important care tine de religie este ca fratele lui Moise a fost ingropat in muntii orasului, astfel acesta in prezent este numit Jabal Harun. Acesta se afla in Muntele Hor si in romana poarta numele de Muntele Aaron.

In dreapta de la tezaurul, se afla Strada Fatadelor. Acesta este de asemenea un loc unic, deoarece veti putea vedea intrari decorate cu morminte de sticla. Unele dintre ei sunt mai speciale, deoarece acestea in timp au fost formate atat de vant, cat si de apa si nisipul adus de vant.

Valea Bab as-Siq

Inainte sa ajungeti in oras, veti intalni o vala cu piatra de culoarea bej si maroniu. Acesta ocupa o suprafata de 0.5 km. Peisajul pitoresc pe care ofera valea este incomparabila, insa acesta este traversata de catre pelerini ori in partea de sus, ori in partea de jos. In momentul in care crestinii traverseaza valea, se vor intalnii cu sculpturi in piata, acesta purtand denumirea de jinn blocks, acestea reprezentand zeii.

Crestinismul in Petra

Fiind un loc important din punctul de vedere al religiei, aici anual sunt realizate mai multe pelerinaje. Plecarile in general sunt organizate pentru grupuri, pornirea avand loc de la aeroportul de la Otopeni. In cadrul pelerinajului, crestinii pot vizita Manastirea Sfantului Gherasim de la Iordan, dupa care sa viziteze Jerusalemul, Nazaretul si orasul Betleem.

Puteti insa sa descoperiti si singuri sau alaturi de famie, prieteni frumusetea localului si locurile care se afla in stransa legatura cu crestinismul, care a patruns in oras in secolul al IV-lea. Cel mai important monument din cadrul orasului este Manastirea Ad Deir. Acesta are o 8inaltime de 45 m, o latime de 50 metrii, iar usa are o dimensiune de 26 metrii.

Alte atractii turistice

  • Morminte
  • Platoul de Sacrificiu
  • Manastirea Al Deir
  • Teatrul
© 2013 · Toate drepturile rezervate · Contact · Sitemap · Sursa imagini